januari 17, 2022

Besparen Doe Je Zelf!

Voor transparante offertes, tips en tricks om te besparen…

Offertes algemeen

4 min read

Offertes, wat doe je, en wat niet.

Voor veel verschillende (particuliere-)zaken kun je best een offerte aan vragen, maar doe dit alleen als je oprecht geïnteresseerd bent in de prijzen. Voor gemiddelde prijzen of een indicatie hiervan kun je het beste terecht op het internet.

Indien er een offerte wordt aangevraagd betekend dit dat er mensen aan de slag gaan met je opdracht en hier dus energie insteken, en zij gaan het liefst net zo duurzaam als u met de energie om. Bedenk dus even goed of je daadwerkelijk iemand over de vloer zou willen hebben of dat je voldoende hebt aan de prijsindicaties die je ongetwijfeld terug kunt vinden op het net.

Vraag je wel een offerte aan, helemaal goed en zit je natuurlijk nog nergens aan vast, maar verdiep je wel goed in de materie(als dit mogelijk is) om al wel zelf een indicatie te hebben voor wat je wilt. Dit maakt het voor jezelf makkelijker als er een Verkoper/Vertegenwoordiger langs komt om je bepaalde zaken uit te leggen. Je zal dan namelijk beter kunnen toelichten wat je wilt, en zal wellicht beter begrijpen wat de persoon tegenover je verteld, zeker als het een onderwerp is waar je nog niet al te veel van af weet.

Wees op het moment dat je een offerte aanvraagt ook gewoon eerlijk en duidelijk. Als je ergens weinig kennis van hebt kun je dit best aangeven, de verkopende partij komt je immers wat uitleggen en toelichten.
Heb je meerdere partijen uitgenodigd, geef dit dan ook gewoon aan. Dat is helemaal niet vreemd, vaak wordt dit namelijk via een website gedaan waarbij meerdere partijen zich kunnen inschrijven om een offerte te mogen uitbrengen, dus vaak weet men al men niet de enige partij is.

Waar je op zou kunnen letten is hoe men zich presenteert. Staat je dit aan, of is het te gemaakt voor je gevoel? Luistert de verkoper ook naar jouw verhaal of praat men langs elkaar heen? Een voorbeeld: Als je aangegeven hebt dat je een bepaald budget hebt, laat hem of haar dan niet doorgaan met berekeningen die (veel) hogere investeringen vereisen. Ook al geeft de verkoper aan dat het nodig is en je het op termijn voordeliger uit laat komen.
Wat ook best mag is (achteraf) laten weten dat je niet in zee gaat met de betreffende partij. Dit klinkt wellicht overbodig, maar begrijp dat de partij wel de tijd voor je heeft genomen om langs te komen en je een passend aanbod te doen. Dan kan een belletje er toch best vanaf om aan te geven dat het niet doorgaat. Dit voorkomt je ook weer belletjes met vragen of je er al uit bent.

Goed om te weten is dat er soms wordt aangegeven dat men een offerte zal verstrekken, maar dit is niet altijd het geval.
Zo hoef je namelijk nooit te tekenen om een offerte te mogen ontvangen of dat je een offerte hebt ontvangen. Een offerte is langer geldig dan die ene dag, laat je dus niet verleiden tot een te snelle beslissing. In de particuliere energiemarkt voor gas en licht bestaan er geen offertes, evenals bij particuliere telefoon, TV en internet abonnementen. Als je al ergens voor moet tekenen, dan mag je er van uitgaan dat het om een contract gaat.

Zorg er dus voor dat je qua informatie (enigszins) bent voorbereid, neem geen overhaaste beslissingen en teken niet als je niet zeker bent van je ‘zaak’. Laat je gewoon voorlichten en neem naderhand de offerte nog eens rustig door en vraag eventueel een bekende om dit samen met je te doen.

Tuurlijk is een verkoper er bij gebaat om zijn product te verkopen als de beste optie, maar een goede verkoper is er ook bij gebaat om je het juiste product te verkopen en zal je dus soms iets anders adviseren als je gedacht had en laat dit dan ook even goed bezinken, het zou zo maar kunnen dat hij of zij het juiste aan je voorlegt.

Elders op deze site geven we meer en specifieke informatie over onder andere offertes. Bekijk bijvoorbeeld ook de pagina Offerte zonnepanelen.

Heb je nog vragen of twijfels, of wil je je eigen ervaring(en) delen, reageer in de comments of lees de andere artikelen over het aanvragen van (specifieke) offertes.

Weet je genoeg en wil je een offerte, laat het ons zo uitgebreid mogelijk weten in onderstaand contactformulier en wij zorgen voor een juist aanbod op maat van maximaal 3 gerenommeerde partijen.
(Let op, wellicht wordt er eerst even gebeld om de wensen te finetunen)

    1 thought on “Offertes algemeen

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.