januari 17, 2022

Besparen Doe Je Zelf!

Voor transparante offertes, tips en tricks om te besparen…

Rendementstoets geeft ACM meer macht

2 min read
Besparen doe je met je Thermostaat

Besparen doe je met je thermostaat

Autoriteit Consument & Markt gaat beter controleren met Warmtewet

Het ministerie van economische zaken en Klimaat geeft, door het instellen van een rendementstoets meer macht aan de Autoriteit Consument & Markt(ACM). Met deze toets kan de instantie de energiemaatschappij beter toetsen of zij niet te veel rendement hebben op de burger die ‘stadsverwarming’ hebben.

Warmtenet gebruikers kunnen niet switchen

In Nederland zijn ongeveer 400.000 mensen aangesloten op stadswarmte en kunnen hierdoor niet switchen van leverancier. Dit in tegenstelling tot de meeste andere mensen die aardgas gebruiken. Door de intentie van de overheid om steeds meer huizen van het gas af te halen, zullen er ook steeds meer mensen op het warmtenet aangesloten worden.
Om te voorkomen dat de energiemaatschappijen hier misbruik van kunnen maken komt de overheid nu met deze maatregel. Zo was het rendement van de 3 grootste warmte leveranciers, Ennatuurlijk, Eneco en Nuon met 7,1% hoger dan de bovengrens van 6,6%.

De nieuwe Warmtewet

Om het verschil tussen de kosten van een woning met gasverbruik en een huis op stadsverwarming niet te groot te laten moest de stadsverwarming in verhouding staan tot de kosten die men heeft bij het gebruik van gas. Hier wilt men nu dus van af en de nieuwe Warmtewet schrijft voor dat de leveranciers de daadwerkelijke kosten in rekening moeten brengen. En de ACM zal hier dus meer op gaan controleren.
Op zich wel zo eerlijk natuurlijk, waarom zou iemand meer of minder moeten betalen dan wat iets daadwerkelijk kost?


Slimme meter kWh/m3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.