januari 17, 2022

Besparen Doe Je Zelf!

Voor transparante offertes, tips en tricks om te besparen…

Energielabel voor Woningen verplicht

2 min read
Energielabels voor woningen

Al een tijdje is er over gesproken maar sinds 1 januari 2021 is het zo ver. Bij woningen die men wilt verhuren of verkopen is het verplicht om een officieel Energielabel te kunnen overhandigen.

Daar waar je tot 31 december deze nagenoeg gratis kon aanvragen via internet, moet je hier nu een paar honderd euro voor neerleggen. Maar wat is nou zo’n energielabel en wat betekend het?

Een energielabel voor woningen is vergelijkbaar met het energielabel van bijvoorbeeld een koelkast. Het wordt aangeduid met een letter waarbij de A het hoogste is en G het laagste. Hoe hoger het label hoe duurzamer de woning is en daardoor voordeliger is in de maandlasten en de woning dus meer waard zal zijn ten opzichte van hetzelfde huis met een lager energielabel.

Een energielabel/certificaat wordt sinds 1 januari j.l. toegekend of uitgegeven door een EP-W adviseur of bijvoorbeeld een EPA-W adviseur. Een EP-W/B certificaat is een basis opname waarbij het label wordt toegekend aan de woning. Dit wordt berekend aan de hand van verschillende waardes waarbij de ‘adviseur’ kijkt naar de huidige staat van de woning. Denk hierbij aan de aangebrachte soorten van Isolatie, glaswaardes(enkel, dubbel of bijvoorbeeld trippel glas), soort ketel, zonnepanelen of andere duurzame maatregelen welke de woning op het moment van de opname aangebracht zijn.

Een EPA-W, Energieprestatie Advies Woningen, is een meer gedetailleerde opname waarbij ook gekeken wordt naar de huidige maatregelen, maar ook direct naar de mogelijkheden die er nog zijn en wat eventuele kosten hiervoor zouden zijn. Tevens wordt er gekeken naar de terugverdientijd zodat je daadwerkelijk een advies krijgt. Het advies zelf is natuurlijk vrijblijvend, in die zin, je bent natuurlijk niet verplicht om de maatregelen uit te voeren. Wel is het toegekend certificaat ‘bindend’ en gebaseerd op de huidige staat van de woning. Ga je binnenkort zonnepanelen plaatsen, wacht dan even met de aanvraag voor een energielabel.

Wilt u een energielabel of energieadvies aanvragen voor uw woning? Neem gerust contact op en wij helpen u graag verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.