oktober 19, 2021

Besparen Doe Je Zelf!

Voor transparante offertes, tips en tricks om te besparen…

Energie Bespaar tips

15 min read

Hieronder gaan we een groot aantal energiebesparende tips behandelen waardoor je een aardig bedrag op je jaarrekening zou kunnen besparen. Mocht u zelf nog tips hebben dan kunt u altijd een reactie achterlaten.

 Stroombesparende tips

Stroom verbruikende apparaten

1.) ‘Multitasken’ of onnodig verbruik
Voordat we verschillende apparaten individueel gaan aanhalen, eerst een algemene tip. Bedenk altijd of er stroomverbruikers onnodig aan staan. Veel mensen hebben tijdens het schoonmaken of bijvoorbeeld tijdens het eten de TV of radio aan. Erg gezellig natuurlijk, maar tijdens het stofzuigen heeft het veelal weinig zin om naar je favoriete zender te luisteren of kijken. En tijdens het eten kan het romantisch zijn, maar een goed gesprek met een partner of kinderen kan de relatie ook goed doen.
En het is heerlijk om in de zomer lekker buiten te zitten, maar heeft het dan zin om binnen alles aan te laten staan? Kleinigheidjes wellicht, maar vele kleinigheden, vormen een groot verbruik!

2.) Stand-by
Veel apparaten kun je uitzetten maar blijven op standby staan. Denk hierbij aan de televisie, uw router en bijvoorbeeld uw kastje voor de televisiezenders. Ook apparaten als de magnetron, moderne koffieapparaten, tuners en cd/dvd-spelers kunnen op standby-modes stroom verbruiken. Te herkennen aan het rode lampje wat blijft branden op uw tv als hij ‘uit’ staat en de digitale klok die zichtbaar blijft als een apparaat ‘uit‘ staat. Je kan s’avonds overal de stekker uit trekken of je kan verschillende apparaten op 1 stekkerdoos aansluiten die je kan uitzetten met een rode knop zodat alles daadwerkelijk uit zet. Een goede bijkomstigheid is dat een juiste stekkerdoos ook beveilig is tegen blikseminslag wat de apparaten eveneens beschermt tegen overbelasting en een eventuele brand.
Besparing: Enkele euro’s per jaar.

3.) Adapters
We kennen het allemaal wel, de adapters van de telefoon, tablets, laptops en bijvoorbeeld spelcomputers. Veel adapters worden warm zodra deze in het stopcontact zitten en dit betekend dus dat er stroom verbruikt word. Op zich niet heel raar als de aangesloten apparatuur daadwerkelijk opgeladen wordt maar zodra deze worden losgekoppeld worden moeten deze weer koud moeten worden. En zelfs dan zijn er adapters die stroom blijven verbruiken. Sluimerverbruik wordt dit ook wel genoemd. Het beste is dus ten alle tijde de oplader of adapter uit het stopcontact te halen indien deze niet meer gebruikt wordt of deze eveneens aan te sluiten via een stekkerdoos die je in zijn geheel kan uit zetten.

4.) Laptops
De laptop bespreken we nog even apart, aangezien heel veel mensen de laptop gebruiken terwijl deze aan het stopcontact is aangesloten. Dit terwijl een laptop een accu heeft! Mits de accu aan vervanging toe is, gebruik deze dan ook! Laat de laptop niet aan de stekker zitten terwijl deze in gebruik is. De meeste laptops geven een melding als de accu bijna op is zodat je alsnog de stekker er in kan steken. Je kan ervoor kiezen om de accu uit de laptop te halen en alleen stroom uit het stopcontact te gebruiken, maar dat is een beetje onzinnig aangezien de accu er niet voor niets is.

5.) Koelkast en vriezer
Een koelkast die nagenoeg altijd half leeg is kan men vullen met flessen met water. Dit betekend dat zodra de koelkast open gaat en de koude lucht uit de koelkast gaat zich na het sluiten nog maar voor de helft hoeft te koelen en dus energie bespaart. Zorg daarnaast dat de koelkast en vriezer eens per kwartaal goed word schoongemaakt. Denk dan aan het ontdooien in verband met ijsvorming en het schoonmaken van de rubbers want als er vuil op zit kan het zo maar zijn dat de koelkastdeur een klein ‘lek’ heeft en de koelkast of vriezer extra moet werken om weer op de juiste temperatuur te komen. Daarnaast is het goed voor de energierekening dat een elektronisch apparaat een energiezuinige status heeft. Een C kwalificatie is uiteraard een stuk duurder in verbruik dan een A+++ apparaat.

6.) Plasma’s, O-led- Led schermen & Beeldbuizen
Een mooie en het liefst zo groot mogelijke TV willen de meeste mensen wel. Maar ook hier kan een hoop bespaart op worden. Bij de meeste TV’s zitten tegenwoordig een energie indicatie. Een groot plasma(bijna niet meer geproduceerd) scherm verbruikt een stuk meer dan een standaard LCD of Led TV. Ook de oudere beeldbuizen, vaak ook kasten genoemd verbruiken een aardige hoeveelheid stroom. Vraag daarom ook altijd bij een aanschaf van een TV wat het verbruik is en bedenk goed of de TV wel in de kamer ‘past’. Een grote TV heeft een leuk oppervlak, maar als je er te dicht bij zit word het scherm niet optimaal benut qua scherpte. In de winkel kun je soms op 3 meter afstand kijken en ziet het er puik uit, maar als je er thuis maar 1,5 of 2 meter van afzit kunnen de pixels ineens een stuk beter zichtbaar zijn en is de televisie dus een stuk minder geworden. De meest zuinige, maar momenteel ook de kostbaarste in aanschaf, televisies zijn de Oled-schermen. Deze hebben voor de wat duurdere prijs dan ook wel een haarscherp beeld en maken perfect gebruikt van led-verlichting waardoor deze ook zeer zuinig zijn.

7.) Lampen
De ouderwetse gloeilamp is en blijft een bekende, echter raakt deze steeds minder in trek omdat de gloeilamp, ten opzichte van een led-lamp, erg veel stroom verbruikt. Energiezuinige lampjes kosten wellicht meer dan anderen, maar gaan vaak langer mee en zijn zuiniger in het verbruik. Je hele huis voorzien van zuinige verlichting levert je per jaar een aantal euro’s per jaar op. Daarnaast nog een kleine tip, zeker als er (kleine) kinderen in huis zijn; kijk voor het verlaten van een verdieping of voor het slapen gaan of overal de verlichting uit is! Overigens hoort men vaak dat het bij TL of spaarlampen duurder zou zijn om ze vaak aan en uit te zetten maar dit is onjuist, geen licht geen kosten en het ‘opstarten’ van een lamp kost niets extra’s!

8.) Buitenlamp
Een buitenlamp is een prima lamp voor het gemak indien men thuis komt of voor als er visite komt, het geeft toch een welkom gevoel plus dat het een praktisch licht is. Daarnaast kan het inbrekers ook nog afschrikken aangezien zij meestal ongezien willen werken en dan is een lamp niet echt een gewenst gegeven. Veel mensen hebben nog steeds een buitenlamp die de hele nacht aan blijft staan. Wat een zuinigere optie is, is een buitenlamp met sensor. Dit soort lampen gaan pas aan op het moment dat er iemand in de buurt komt en gaat na een bepaalde tijd weer uit. Kijk wel even wat voor een lamp er in zit, een spaar- of ledlamp is een extra zuinige optie.

9.) Wasdrogers
Wasdrogers of droogmachines zijn, zeker als de droger al wat ouder is, een groot stroom verbruiker. Een oudere droger kan een tiental centen per droogbeurt verbruiken aan stroom en vaak moet de was bij een oud apparaat 2 keer in de machine. Bedenk dus altijd of je de was snel en makkelijk in de droger stopt of dat je de was op de waslijn ophangt. Of dat het tijd is voor een nieuwe droger uiteraard! Een warmtepompdroger is een redelijk nieuwe droger die zijn eigen warmte/energie hergebruikt dus een stuk zuiniger is dan de ouderwetse drogers. Ook staan sommige drogers nog lang aan nadat het programma is afgelopen. Indien dit het geval is bij de jouwe kan het handig zijn om de droger aan te zetten als je zeker weet dat je hem helemaal uit kan zetten als hij klaar is. Wat voor soort droger je ook hebt; de waslijn is de goedkoopste droger van alles!

10.) Aquariums en vijvers
Aquariums en vijvers met een (zuurstof-)pomp verbruiken ontzettend veel stroom, enerzijds omdat de pompjes zelf aardig wat verbruiken, anderzijds omdat ze ook nog eens vaak dag en nacht aan staan. Naast een pomp hebben veel mensen lampjes verwerkt in of rond de vijver of aquarium en logischer wijs loopt hierdoor je energie rekening alleen maar extra op. Vissen zijn mooi en ontspannend om naar te kijken maar bedenk wel dat aquariums en vijvers 1 van de grootste stroom verbruikers zijn die men heeft.

11.) Waterbedden
Een waterbed kan voor sommigen heerlijk liggen, het bed vormt zich naar het lichaam en is vaak goed op temperatuur te regelen. Maar dit maakt een waterbed meteen 1 van de grootste stroomverbruiker die men in huis kan hebben. Het op temperatuur brengen van een waterbed kost een aardige smak stroom, bedenk maar eens hoeveel water er op temperatuur gebracht moet worden. Daarnaast laat men vaak het bed de hele dag op temperatuur wat dus de hele dag stroom kost.
Voor men besluit een waterbed aan te schaffen kan men ook eens in een speciale beddenwinkel wat advies inwinnen over alternatieven. Een goed bed kost geld, maar een waterbed kost bij de aanschaf ook vaak al een aardige duit en dan hebben we de stroomkosten nog niet eens meegeteld.

12.) Babyfoons
Babyfoons zijn ideale en noodzakelijke apparaten. Echter staan deze vaak hele dag aan ook terwijl de kleine uit bed is vergeet men deze vaak uit te zetten. Soms ook puur uit gemak, want dan hoef je er niet aan te denken om hem weer aan te zetten als de kleine weer naar bed gaat. Maar als je je aanleert om de babyfoon telkens uit en aan te zetten wordt dit ook routine. Indien men deze aan laat staan staan dus de hele dag 2 apparaten in verbinding met elkaar; de zender en de ontvanger. Los van het feit dat dit je onnodig geld kost, is dit ook slecht voor de babyfoon zelf. Elk apparaat heeft een levensduur en een apparaat wat dag en nacht aanstaat zal sneller aan vervanging toe zijn dan een babyfoon die alleen aanstaat indien nodig.

13.) Stofzuigers
Een stofzuiger wordt veelal niet dagelijks gebruikt, maar verbruikt toch een aardige dot stroom.  Een uurtje stofzuigen staat ongeveer gelijk aan 10 uur op de computer. Je kunt kiezen voor een energiezuinige zuiger en indien je hem gebruikt op de lage stand in te stellen. Houdt ook de stofzak in de gaten, is deze vol dan kost het de zuiger meer vermogen om zijn werk te doen.
Een bezem in de hand, scheelt uiteraard weer een stekker in het contact…..


Gasbesparende Tips

Isolatie van het huis

14.) Tochtlocaties vinden
Iedereen merkt het wel eens, de tocht die kippenvel bezorgt. Maar waar komt deze nou vandaan? Men kan, en het kan apart klinken, met de achterkant van de hand langzaam langs de kozijnen gaan en waar tocht is zal deze opgemerkt worden door de gevoelige haartjes die op de bovenkant van de hand zitten. Daarnaast kan men ook met een kaars rond de kozijnen gaan, de vlam gaat dan flikkeren indien de tochtlocatie is gevonden.
Ook zijn er een soort handscanners die warmte meten. Zo kun je zien waar de tochtplekken zitten bij een raam, muur of elders in de woning.

15.) Vloer-isolatie
Warmte stijgt uiteraard op en koude blijft laag. Dus zeker als er een kruipruimte of kelder aanwezig is is de vloer een goed punt om te isoleren. Deze kosten zijn mogelijk na een paar jaar weer terug verdiend dankzij de lagere stookkosten, maar ook de aangenamere leefomgeving geeft een meerwaarde aan een vloer isolatie.

16.) Beglazing van het huis
Kamers met enkel glas kosten een stuk meer stookkosten dan een kamer met dubbel of zelfs driedubbel glas(HR+++). Ga voor de grap maar eens vlak achter een enkel glas raam staan als het buiten koud is. Je voelt de kou naar je toe komen, wat bij een dubbel of driedubbel glas bijna of helemaal niet is. Logischer wijs snap je dat dit een hoop stookkosten scheelt als er goed beglazing in zit.

17.) Rubber tochtstrips
Tocht strips kunnen op meerdere plekken geplaatst worden. Denk hierbij aan ramen of deuren die net niet 100% sluiten en koude lucht doorlaten als je je hand er vlakbij houdt. Een goede optie om de koude wind in de winter buiten te houden is rubber tocht strips te plaatsen/plakken in de kozijnen van de ramen of onder en rond de kieren van de deur(en). Zo zorg je ervoor dat de ramen en deuren geen kieren meer hebben waardoor de koude lucht je huis kan binnen sluipen. Dit is een goedkope en effectieve manier die voor iedereen een paar euro’s per jaar bespaart en een aangenamere temperatuur kan bezorgen.

18.) Deurstrips
Aanvullend op de tochtstrips zijn de deurstrips, soms ook wel deurborstels genoemd. Deze strips zijn voorzien van een rubber of borstelachtige onderkant die ervoor zorgt dat er geen tocht meer onder de deur kan doorkomen waardoor koude voeten verleden tijd is. Je kan deze strips bij een willekeurige bouwmarkt zo kopen voor een paar euro’s welke je dan zelf even op maat moet zagen. Daarna vastplakken of vast boren, wat de voorkeur ook geniet, en klaar. Een simpele en goedkope besparing mogelijkheid.

19.) Brievenbus

De brievenbus is een kleine warmte verspiller, zeker als er nog een oude versie in de voordeur zit. Bij veel (oudere) deuren gooit men de klep open om er post doorheen te gooien en verder zit er niets. En zeker als de krant aan beide kanten van de deur uitsteekt kan dit voor onaangename kou in de gang zorgen. Een optie is dan een borstel, kant en klaar bij de bouwmarkt te verkrijgen, te plaatsen welke de eerste kou buiten houd. Als extra zijn er ook nog klepjes die aan de binnenkant van de deur nog eens voor een extra afsluiting zorgen.
Overigens kan men natuurlijk ook een ‘losse’ brievenbus plaatsen aan het begin van het erf en hoeft men de deuropening helemaal niet te gebruiken voor de post.

20.) Een Entree gang
Sommige huizen hebben, net als in Engeland heel veel voorkomt, de voordeur rechtstreeks de woonkamer in. Dit kost natuurlijk in de winter een flinke duit warmte zodra er iemand binnenkomt. Indien mogelijk kan men een kleine gang creëren zodat men eerst in een kleine gang terecht komt alvorens men de woonkamer binnen treedt. Dit kan door een extra deur te plaatsen maar ook al door een gordijn op te hangen.

21.) Trappengat
Een open trap naar boven of naar zolder kan zeker mooi ogen, maar bedenk wel dat warmte altijd opstijgt. Warmte die beneden gestookt wordt vliegt zo direct naar boven waardoor de verwarming beneden, dus extra moet blijven stoken. En laat nou net de verwarming de grootste boosdoener zijn op de energierekening. Een gesloten trap die af te sluiten is met een deur of eventueel een gordijn houdt de warmte dus mooi op de plek waar deze hoort! Zeker als warmte via een open trap naar de zolder gaat is dit zonde als de zolder niet in gebruik is of verwarmt hoeft te worden.

22.) Droge lucht
Aangezien droge lucht sneller te verwarmen is dan vochtige lucht is het goed om zo nu en dan de ramen en deuren open te zetten. Dit omdat dikwijls de lucht buiten droger is dan de lucht binnen. De badkamer is overigens zeker een locatie die goed geventileerd moet worden. Al was het maar om schimmelvorming tegen te gaan.

Verwarming van het huis

23.) De Thermostaat 
Op de thermostaat is voldoende te besparen;
– Veel mensen zetten de thermostaat helemaal uit als men weggaat of gaat slapen. Het is beter om de temperatuur op ongeveer 16 graden te laten staan zodat de ketel in de ochtend niet het hele huis in 1 keer moet gaan verwarmen. Dit kost de ketel namelijk een grote inspanning, en dit kost qua verbruik meer dan als men de temperatuur s’nachts op 16 graden laat staan.
– Ook het moment van lager draaien van de thermostaat kan een hoop besparen. Zo kan het zeker helpen om de verwarming een uur of zelfs 2 uur voor het slapen gaan alvast lager te zetten aangezien de verwarming op temperatuur pas na een tijdje gaat dalen en dus niet direct voelbaar is als deze lager wordt gezet.

24.) De slimme Thermostaat
Er zijn tegenwoordig tal van ‘slimme thermostaten’ te koop. Deze kunnen soms veel op je jaarrekening besparen. Wat belangrijk hierbij is is dat je goed kijkt wat de juiste keuze is en de volgende afwegingen maakt:
– Wat kost de thermostaat(bij een directe aankoop) en wat kan hij potentieel opleveren;
– Zijn er kosten en zo ja, wat zijn bijvoorbeeld de abonnementskosten;
– Gebruik ik de thermostaat wel voldoende om zo eventuele kosten eruit te halen;
– Wat voor soort contract(in combinatie met een energiecontract) hoort er bij en wat zijn hier de kosten van;
– Is de thermostaat daadwerkelijk van mij of moet deze weer terug na een overstap van energieleverancier;
– Welke functies behoud ik na een overstap van leverancier;

25.) De CV-Ketel
Een CV(Centrale Verwarmings) ketel zorgt voor de warmte in huis en is ook meteen onderdeel van de grootste kosten post van de energierekening. Het verwarmen van je huis door gas of stadsverwarming is gemiddeld 2/3 van de energierekening, los van de belastingen en transportkosten uiteraard. Bij stadsverwarming is er geen CV-ketel maar de meeste mensen hebben deze wel. Indien men gehuurd woont dan is de ketel voor rekening van de huiseigenaar of woningbouwcorporatie.

Ketels die ouder zijn dan 12 jaar zullen het vaak nog prima doen en onderhouden worden, maar het rendement ten opzichte van de nieuwe HR+++ ketels is wel vaak een stuk lager. Soms kan een nieuwe ketel 20% van je stookkosten op jaarbasis schelen.
Kijk altijd wel of de ketel minimaal ouder dan 12 jaar is, anders is het vaak al niet interessant of de ketel moet al mankementen vertonen. Ook je verbruik is belangrijk want als je jaarlijks weinig verbruikt(het gemiddelde aan gas is 1700 m3 per jaar per gezin in een 1 gezinswoning) dan zal de ketel ook niet snel slijten en/of is het rendement niet groot genoeg om een nieuwe te plaatsen. Goede installatiebedrijven zullen je ook vertellen of het zinvol is om een nieuwe ketel aan te schaffen. Soms is het helemaal niet nuttig om een ‘oude’ ketel te vervangen en zij weten dit beter als geen ander.

26.) Zonneboiler
Door een zonneboiler te plaatsen verwarm je je water door middel van zonnecollectoren op je dak en kun je ongeveer de helft van je gasverbruik reduceren voor het verwarmen van je water. Denk dan aan ongeveer 150 tot 200 m3 gas wat je jaarlijks kan besparen. Afhankelijk van je normale verbruik van warm water en het tijdstip hiervan aangezien de collectoren uiteraard werken indien de zon schijnt.

27.) Vloerverwarming
Bij vloerverwarming komt de warmte uiteraard vanuit de ondergrond en stijgt de warmte. Hierdoor is de gevoelstemperatuur eerder en beter voelbaar waardoor de thermostaat een paar graden lager kan staan en dit dus zeker ook op de rekening ‘voelbaar’ is. Waar je ook op moet letten is dat je je vloerverwarming niet helemaal uit zet. Op het moment dat je de verwarming later weer aanzet moet de installatie weer een helemaal niet opstarten en dit kost extra energie. Dit geld ook voor ‘normale’ verwarming overigens, maar een bijkomend nadeel bij vloerverwarming is, is dat het veel langer duurt voordat de hele vloer weer opgewarmd zal zijn.

28.) Radiatoren
Radiatoren dienen je huis te verwarmen en dus is het belangrijk om ze hier maximaal voor te benutten. Zorg dat je in de winter geen banken of kasten voor de verwarming hebt staan aangezien deze de warmte tegenhouden of terug kaatsen en je dus veel directe warmte mist en waardoor je dus meer moet stoken.
Wat je ook vaak ziet is dat men na een verbouwing een radiator weglaten omdat he praktischer is qua ruimte. Echter zijn het aantal radiatoren(en de grote er van) afgestemd op de grootte van de ruimte. Haal je 1 radiator weg moet de ketel de andere radiatoren veel warmer maken om dezelfde warmte als voorheen te creëren. En als dit niet lukt, zal je ruimte dus simpelweg kouder zijn terwijl de ketel veel harder moet werken.

29.) Radiatorfolie
Radiatorfolie is een goedkope manier om de opgewekte warmte een groter rendement te geven. Deze folie weerkaatst de warmte van achter de verwarming of radiator terug de kamer in waardoor de warmte niet de muur in verdijnt. Logischer wijs is het meeste rendement te behalen bij radiatoren/verwarmingen die aan een buitenmuur geplaatst zijn. Men plaatst de folie dus achter de verwarming, op de muur. Een goede investering van enkele tientjes dus.

30.) Leidingen isoleren
Waar je CV-Ketel ook hangt het is altijd goed om te kijken waar de (warmte-)leidingen heen gaan en of het verstandig is om de leidingen te isoleren met schuimrubber om onnodige warmte te verliezen in ruimtes waar het onnodig is.

31.) Open haard
De open haard kan een goedkope vorm van verwarming zijn, zeker als het hout gratis of goedkoop op de kop getikt kan worden. Daarnaast bied het natuurlijk ook iets gezelligs. Let er echter wel op dat het rookkanaal weer gesloten word als de haard uit is aangezien de warmte via het kanaal naar buiten kan. Dit kan tevens door speciaal glas voor de open haard te plaatsen. Dit glas zorgt ervoor dat er juist meer warmte de kamer in komt als het vuurtje brand, en het voorkomt dat er warmte via de haard naar buiten gaat. Dit kan wel 50% warmte verlies tegen gaan!
Wellicht nog een overbodige tip, maar de thermostaat kan natuurlijk lager als de open haard brand.

1 thought on “Energie Bespaar tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.